Kotletes

Kotletes

Pusdienas
Sātīgi Sātīgi
Vakariņas
Pagatavošanas laiks 30-40 min
Maltā gaļa (cūkgaļa, liellopu gaļa vai to maisījums; var izmantot arī mājputnu vai zivju maltu gaļu)
500 g
Ola
1 liela
Sīpols (smalki sakapāts vai sarīvēts)
1 liels
Piena vai ūdens
100 ml (apmēram 1/2 glāze)
Baltmaizes vai tostermaizes (bez garozas)
2 šķēles
Mannas vai rīvmaizes
2 ēdamkarotes
Sāls
1/2 tējkarote (vai pēc garšas)
Melnais pipars
1/4 tējkarote (vai pēc garšas)
Eļļa cepšanai
1.
Sagatavojiet maizi: Ielieciet baltmaizes šķēles pienā vai ūdenī un atstājiet uz dažām minūtēm, lai tās labi izmirktu. Pēc tam viegli izspiediet lieko šķidrumu.
2.
Sajauciet sastāvdaļas: Lielā bļodā lieciet malto gaļu. Pievienojiet izmērcēto maizi, olu, smalki sakapātu vai sarīvētu sīpolu, mannu (vai rīvmaizi), sāli un piparus. .
3.
Mīciet mīklu: Rūpīgi samaisiet visas sastāvdaļas, mīcot ar rokām, līdz masa kļūst viendabīga un nedaudz lipīga. Mīciet apmēram 5-7 minūtes, lai kotletes būtu sulīgākas un netīrītu ārā. Ja masa šķiet pārāk sausa, pievienojiet vēl nedaudz piena vai ūdens. Ja pārāk slapja, pievienojiet nedaudz rīvmaizes.
4.
Veidojiet kotletes: Ar mitrām rokām veidojiet ovālas vai apaļas formas kotletes. Varat tās arī apviļāt rīvmaizē vai miltos, lai iegūtu kraukšķīgāku garoziņu.
5.
Cepiet kotletes: Uzkarsējiet pannā eļļu uz vidējas uguns. Lieciet kotletes pannā un cepiet no abām pusēm, līdz tās ir zeltaini brūnas (apmēram 5-7 minūtes no katras puses).
6.
Pabeidziet gatavošanu: Lai kotletes būtu pilnībā gatavas un sulīgas iekšpusē, samaziniet uguni, pielejiet pannā nedaudz ūdens vai buljona (apmēram 1/4 glāzes), uzlieciet vāku un sautējiet vēl 10-15 minūtes, līdz kotletes ir gatavas. Alternatīvi, varat tās pārlikt uz cepamās plāts un pabeigt cept cepeškrāsnī 180°C (350°F) apmēram 15-20 minūtes.
7.
Pasniedziet: Pasniedziet kotletes karstas ar iecienītākajām piedevām

Variācijas un risinājumi:

  • Ja nav svaiga sīpola: Var izmantot sīpolu pulveri (apmēram 1 tējkaroti) vai žāvētus sīpolu pārslas. Pirms pievienošanas tās var nedaudz izmērcēt karstā ūdenī.
  • Maizes vietā: Ja nevēlaties izmantot maizi, varat to aizstāt ar tādā pašā daudzumā mannas (papildus norādītajām 2 ēdamkarotēm) vai smalki sarīvētu kartupeli.
  • Cepeškrāsnī: Veselīgākai versijai kotletes var cept cepeškrāsnī. Sakarsējiet cepeškrāsni līdz 200°C (390°F). Izklājiet cepamformu ar cepampapīru, lieciet virsū kotletes un cepiet apmēram 20-25 minūtes, apmēram pusceļā tās apgriežot.
  • Piedevu dažādošana: Mīklai var pievienot arī smalki rīvētus burkānus, kabaci, vai sasmalcinātas svaigas dilles, pētersīļus, majorānu, lai kotletēm piešķirtu papildu garšu un uzturvērtību.
  • Vegāniskās kotletes: Maltās gaļas vietā var izmantot vārītas lēcas, aunazirņus, sēnes vai dārzeņus. Olas vietā var izmantot linsēklu “olu” (1 ēdamkarote maltu linsēklu + 3 ēdamkarotes ūdens, ļauj nostāvēties 5 minūtes). Pienu var aizstāt ar dārzeņu buljonu.
  • Saldēšana: Gatavas, atdzesētas kotletes var sasaldēt un uzglabāt saldētavā vairākus mēnešus. Pirms pasniegšanas tās var uzsildīt cepeškrāsnī vai uz pannas.

 

Kotletes ir klasisks komforta ēdiens, kas iepriecina gan mazus, gan lielus. Tās ir viegli pielāgojamas dažādām gaumēm un lieliski sader ar gandrīz jebkurām piedevām, sākot no kartupeļiem un beidzot ar svaigiem salātiem. Šī recepte palīdzēs jums pagatavot sulīgas un aromātiskas kotletes, kas kļūs par iecienītu ēdienu jūsu ģimenē. Lai labi garšo!

Nogaršo arī šīs receptes